CityLab010-subsidie van de Gemeente Rotterdam

We zijn apentrots en dankbaar dat we dit jaar tot de gelukkige ontvangers van de CityLab010 aanvraag behoren! Hiermee wordt het mogelijk om ons pop-up initiatief in Arboretum Pendrecht te verwezenlijken en Project SoylentBlue verder te ontwikkelen. Voor ons voorstel ontvingen we 14 van de 14 punten. Uit de verleningsbeschikking:

Een ingewikkeld proces, behapbaar gemaakt in een demo en letterlijk zichtbaar voor heel Rotterdam. Niet alleen voor de stad belangrijk, maar ook voor de uitstraling van Rotterdam als voorloper in verduurzaming. Daarom verwachten we dat de maatschappelijke impact voor Rotterdam hoog zal zijn.

De verwachtingen zijn hoog — wij gaan aan de slag! Lees hier welke andere superprojecten de jury nog meer wisten te overtuigen: https://citylab010.nl/de-stadsjury

Deelname webinar insectenteelt

Wat zijn de voordelen van kleinschalige insectenkweek? Waarom zou ik als agrariër überhaupt overstappen op de kweek van insecten? Op 12 mei organiseerde Het Groene Hart Werkt, een platform voor circulaire initiatieven in midden Zuid-Holland een webinar gewijd aan deze vragen. Vanwege worms@work was PSB uitgenodigd; om ervaringen te delen en om onze eigen visie op de toepassing van kleinschalige insectenkweek binnen nieuwe bedrijfsmodellen toe te lichten. Eveneens aan tafel zaten Petra van den Hengel van het Network for Insect Knowledge, Marian Peters van New Generation Nutritions en Olaf Duisters van Food & Feed production. Het was een mooi en nuttig gesprek dat je via deze link kunt terugkijken: https://youtube.com/live/CpjG-LSKqWo

MIT-haalbaarheidssubsidie van de provincie Zuid-Holland

We weten dat meelwormen sommige kunstoffen kunnen verteren. Maar kunnen we daar nou iets mee? En zo ja, wat en hoe dan? En is dat dan allemaal wel de moeite waard? Moeten we dat ook willen? Deze en andere vragen staan centraal in het haalbaarheidsonderzoek dat we dankzij de steun van de Provincie Zuid-Holland, en in samenwerking met experts, in de loop van 2023 gaan uitvoeren. We zijn erg trots en dankbaar met deze ondersteuning!

Enorm Magazine op ‘Ortsbesuch’ in BlueCity

Op 2 juni 2021 ontving Project SoylentBlue bezoek van het tijdschrift Enorm. Dit is een Duits blad dat zes keer per jaar verschijnt en zich wijdt aan culturele, sociale en economische vernieuwing. De rubriek Ortsbesuch is een vast item. Een journalist van enorm gaat dan op bezoek, gewapend met een polaroid-camera, bij mensen die volgens het blad met funky dingen bezig zijn. Op een bloedhete junidag viel ons dus deze eer te beurt. Het bezoek begon met een rondleiding door een tropisch BlueCity, daarna een inspectie van de wormen in de koele dieptes van BlueCity Lab. Het artikel met het hele verslag verscheen in augustus en is hier te lezen: https://enorm-magazin.de/wirtschaft/plastik/wie-uns-insekten-dabei-helfen-koennten-die-plastikkrise-zu-loesen

Workshop insectenplastic bij SYMBIOSIS festival

Op 13 mei vindt het het SYMBIOSIS festival plaats in BlueCity in Rotterdam. Dit festival wil ons een wereld laten zien, waarin de wederzijdse afhankelijkheid van mens en natuur wordt erkend en gevierd: van de producten die we kopen tot de manier waarop we leven, werken en onszelf organiseren. Het biedt een podium aan pioniers en innovatoren op het gebied van de bio-circulaire economie.

Project SoylentBlue zal tijdens het festival een workshop organiseren over insectenplastic: bioplastic gemaakt van chitine gewonnen uit dode kevertjes. Als je meedoet aan de workshop leer je eerst iets over meelwormen en hun circulaire talenten. Daarna gaan we aan de slag in het lab. Er zijn nog kaartjes dus schrijf je snel in!

Intentie-overeenkomst getekend voor een circulair pop-up initiatief in Arboretum Pendrecht

Op 16 juni 2021 tekenden we een intentie-overeenkomst met Stichting Pendrecht vooruit een intentieovereenkomst voor een samenwerking in 2022. Het idee is dat, als Project SoylentBlue de CityLab010-subsidie krijgt toegekend, het project een tijdelijke vestiging krijgt op het terrein van Arboretum Pendrecht, een wijktuin die door de stichting wordt beheerd. Op de locatie worden meelwormen gekweekt. In ruil voor de plek in de tuin, gaat SoylentBlue zich inzetten voor de Kinderfaculteit, een educatief initiatief van de Stichting. Daarbij gaan de wormen ook compost produceren voor de tuinders om te gebruiken in hun tuintjes.

Project SoylentBlue is fan van Arboretum Pendrecht. Sinds 2019 kunnen buurtbewoners tegen een habbekrats hun eigen groentes kunnen verbouwen. Voor sommige buurtbewoners is dat geen luxe, maar een primaire voedselbron. Wellicht dat sommige tuinders ook te winnen zijn voor het idee om insecten te eten? In elk geval is het idee dat het project gaat uitnodigen daarover na te denken. Natuurlijk wordt ook (bio-)circulariteit in het kader van het project gethematiseerd.

Geïnteresseerd in een workshop of een lezing?
Neem dan direct contact op: info@soylentblue.eu.

Een initiatief van Willem Flinterman / Flinterman Biocircular Solutions
KVK: 77632842
BTW-id: NL003218531B16

Adres Kantoor:
Van Lennepweg 1 / 2597 LG Den Haag

Adres WORMS@WORK:
Arboretum Pendrecht
Middelharnisstraat 275
3086 GK Rotterdam

Contact:
info@soylentblue.eu
Nieuwsbrief
Instagram

Bij het verwerken en het beheren van uw persoonlijke gegevens nemen wij de Algemene Verordening Gegevensbescherming in acht: wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om en zullen deze alleen gebruiken voor het verstrekken van informatie met betrekking tot workshops en/of de levering van goederen. Wij verstrekken deze nooit aan derden, tenzij ons hiertoe nadrukkelijk goedkeuring is verleend. U kunt ons ten allen tijde benaderen met het verzoek uw gegevens te verwijderen.