Worms@Work in Arboretum Pendrecht

Direct na de oorlog werd de wijk Pendrecht gebouwd in Rotterdam-Zuid, een moderne wijk met flats, die woonruimte moest bieden aan de mensen die door het bombardement van de stad geen huis meer hadden. Groen was belangrijk in dit vroege voorbeeld van sociale stedenbouw in Nederland. Zo werd aan de rand van de wijk een gemeenschappelijke tuin ingericht, waar de bewoners konden recreëren en hun eigen kroppen sla verbouwen.

Al snel raakte Pendrecht verwaarloosd, en ook de gemeenschapstuin sloot. Maar in 2019 werd de plek opnieuw leven ingeblazen, door stichting Pendrecht Vooruit. Het werd weer mogelijk voor buurtbewoners om hier tegen een klein bedrag een tuintje te huren. Binnen no-time waren alle kavels bezet. Voor veel buurtbewoners gaan de tuintjes namelijk niet alleen om de leuk — het bevrijdt hen ook van de dure (en smakeloze) groentes uit de supermarkt. Met de tuintjes worden dus gezinnen onderhouden. En speciaal voor de kinderen en jongvolwassenen worden er op het Arboretum ook natuurlessen en kookworkshops gegeven.

Project SoylentBlue vind dit een supergoed initiatief en is met stichting Pendrecht Vooruit gaan praten over een samenwerking. Daaruit is pop-up project ontstaan dat aansluit op de educatieve functie van de tuin. In ruil voor de tijdelijke locatie, gaat Project SoylentBlue zich inzetten voor de tuin en voor de Kinderfaculteit, een educatief initiatief van Stichting Pendrecht vooruit.

Vanaf mei 2022 staat er in de tuin een circulaire meelwormkweek, in een omgebouwde schaftwagen. Het bijzondere hierbij is dat de meelwormen zullen worden gekweekt op een voedingsbodem van afval uit de moestuintjes en andere biologisch afbreekbare reststromen. De meelwormen zetten het afval om in meelwormmest, ook wel frass genoemd. Deze frass kunnen de tuinders weer gebruiken om hun tomaatjes te laten groeien. Omdat de wormen alleen maar biobased materiaal te eten hebben gekregen, is deze compost uitermate gezond.

En er ontstaan natuurlijk ook meelwormen. Deze meelwormen zullen worden gebruikt in kookworkshops, waarbij de deelnemers zelf kunnen proeven dat meelwormen een lekker en goedkoop alternatief kunnen zijn voor normaal vlees — met alle bijkomende voordelen voor de planeet van dien. 

Trouw aan de missie van SoylentBlue, is worms@work tegelijkertijd vervreemdend en opbouwend. Het laat zien hoe je lokaal, midden in de stad een mini-ecoysteem kunt inrichten, waar afval wordt omgezet in iets waardevols. Op het moment wordt onderzocht of het Worms@Work-concept ook op grotere schaal kan worden gemultipliceerd, in samenwerking met afvalverwerkende bedrijven.

Tot slot hopen we dat we met aanwezigheid in de tuin kunnen prikkelen, mensen nieuwsgierig maken. Daarom organiseren we in een begeleidend programma ook workshops. Over hands-on dingen die je zelf kan doen om afval te voorkomen. En natuurlijk over (het eten van) insecten. Geïnteresseerd in een workshop of een lezing?
Neem dan direct contact op: info@soylentblue.eu.

Een initiatief van Willem Flinterman / Flinterman Biocircular Solutions
KVK: 77632842
BTW-id: NL003218531B16

Adres Kantoor:
Van Lennepweg 1 / 2597 LG Den Haag

Adres WORMS@WORK:
Arboretum Pendrecht
Middelharnisstraat 275
3086 GK Rotterdam

Contact:
info@soylentblue.eu
Nieuwsbrief
Instagram

Bij het verwerken en het beheren van uw persoonlijke gegevens nemen wij de Algemene Verordening Gegevensbescherming in acht: wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om en zullen deze alleen gebruiken voor het verstrekken van informatie met betrekking tot workshops en/of de levering van goederen. Wij verstrekken deze nooit aan derden, tenzij ons hiertoe nadrukkelijk goedkeuring is verleend. U kunt ons ten allen tijde benaderen met het verzoek uw gegevens te verwijderen.